25. 04. 2023.

EDIH CROBOHUB++: Potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava

Fakultet elektrotehnike i računarstva 25. travnja 2023. godine potpisao je s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu aktivnosti u okviru projekta “CROatian Industry and Society Boosting – European Digital Innovation HUB (EDIH CROBOHUB++)”.

Koordinator EDIH-a je prof. dr. sc. Hrvoje Džapo, a konzorcij, uz FER kao koordinatora, čini šest partnera: Inovacijski centar Nikola Tesla, Hrvatska gospodarska komora, Algebra, SRCE, HAMAG-BICRO i InfoDom d.o.o.

EDIH CROBOHUB++ je zamišljen kao ekosustav izvrsnosti specijaliziran u tri ključna područja: umjetnoj inteligenciji, kibernetičkoj sigurnosti te računarstvu visokih performansi. Ove tehnologije su široko primjenjive, no primarno će se orijentirati na sektore proizvodne industrije, digitalizirane poljoprivrede, energije i održivog okoliša te javni sektor. Projekt predstavlja primjer suradnje privatnog, znanstvenog i javnog sektora, a kao neprofitni konzorcij EDIH CROBOHUB++ pružat će usluge poduzećima i javnom sektoru u inovacijama i digitalizaciji.

“Usluge EDIH-a korisnicima će biti besplatne, što je posebno stimulativno za male i srednje poduzetnike kojima je trenutno teško doći do takvih usluga”, ističe voditelj projekta, profesor Hrvoje Džapo.

CROBOHUB++ će pružati različite vrste usluga koje uključuju testiranje prije ulaganja, osposobljavanje i razvoj vještina u različitim digitalnim i poslovnim kompetencijama, potpore za pristup financijskim sredstvima te izgradnju inovacijskih ekosustava i umrežavanje. “Naš je cilj kreirati paket usluga koji će pomoći da se podigne ukupna razina digitalne zrelosti hrvatskih poduzeća te pomogne javnoj upravi da postane agilnija i efikasnija”, ističe Džapo.

Projekt je umrežen s brojnim DIH-ovima i EDIH-ovima širom cijele Europe, a očekuju se i dodatne suradnje s komplementarnim EDIH-ovima iz drugih europskih država. FER je prijavio EDIH CROBOHUB++ s vizijom da djeluje kao glavno digitalno inovacijsko središte u regiji NUTS2 “Kontinentalna Hrvatska”. “Zahvaljujući ekspertizi i infrastrukturi naših konzorcijskih partnera te FER-ovom znanju i iskustvu u upravljanju složenim projektima, vjerujem da će EDIH CROBOHUB++ snažno pridonijeti razvoju hrvatske industrije i društva te u podizanju međunarodne konkurentnosti naše zemlje”, zaključuje Džapo.

Trajanje projekta je 36 mjeseci, a vrijednost projekta iznosi 2 856 206 EUR. Europska komisija osigurala je 50 posto bespovratnih sredstava za sufinanciranje projekta CROBOHUB++ u okviru programa Digitalna Europa 2021.-2027., a preostali iznos Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na temelju Operativnog sporazuma za provedbu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026.