27. 02. 2023.

Održan početni sastanak projekta EDIH CROBOHUB++

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva 27. veljače 2023. je održan početni sastanak s članovima konzorcija na projektu “CROatian Industry and Society Boosting – European Digital Innovation HUB (EDIH CROBOHUB++)”.

Trajanje projekta je 36 mjeseci, a ukupna vrijednost 2.861.556,64 eura. Od toga je Europska komisija osigurala 50 posto bespovratnih sredstava za sufinanciranje projekta u okviru programa Digitalna Europa 2021.-2027., a preostali iznos Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na temelju Operativnog sporazuma za provedbu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026.

Projektom će se oformiti glavno, neprofitno, digitalno inovacijsko središteu regiji NUTS2 “Kontinentalna Hrvatska”, s prepoznatljivim doprinosom na nacionalnoj i europskoj razni, koje snažno podupire tvrtke, posebno mala i srednja poduzeća, te javni državni sektor u njihovoj digitalnoj transformaciji.

EDIH CROBOHUB++ je zamišljen kao ekosustav izvrsnosti s naglaskom na tri ključna područja DIGITAL programa: umjetnoj inteligenciji, kibernetičkoj sigurnosti i računarstvu visokih performansi te u različitim tehnologijama: robotici, računalnom vidu, internetu stvari, ugradbenim sustavima upravljanja i automatizacije, pametnoj senzorici, tehnologiji blokovskih lanaca i digitalnoj simulaciji. Tehnologije u kojima je CROBOHUB++ specijaliziran široko su primjenjive, ali projekt je usredotočen na proizvodnu industriju, digitaliziranu poljoprivredu, energiju i okoliš te na javnu i državnu upravu.  

Svrha projekta je formirati paket usluga koji će podržati mala i srednja poduzeća (MSP-ove) u digitalnoj i zelenoj transformaciji te pomoći javnom sektoru da postane agilniji i održiviji. Usluge koje se nude u sklopu projekta su: testiranje prije ulaganja, osposobljavanje i vještine za razvoj različitih digitalnih i poslovnih kompetencija., financijsko i poslovno savjetovanje, prijenos znanja i tehnologije te izgradnja inovacijskih ekosustava i umrežavanje između tvrtki ili s korisnicima i dobavljačima tehnologije.

Konzorcij projekta čine:

  1. Fakultet elektronike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) – nositelj projekta i koordinator,
  2. Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT)
  3. Hrvatska gospodarska komora (HGK),
  4. Visoko učilište Algebra,
  5. Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO),
  6. Sveučilište u Zagrebu Sveučilišni računski centar (Srce) te
  7. InfoDom d.o.o.

Iako je glavna zadaća EDIH-a CROBOHUB++ biti uklopljen u lokalnu, regionalnu i nacionalnu sredinu, snažno pridonoseći razvoju industrije i društva, pomažući u podizanju međunarodne konkurentnosti, jedna je od zadaća i razvoj suradnje na europskoj razini. Posebno je važna suradnja s komplementarnim EDIH-ovima iz drugih europskih država. EDIH CROBOHUB++ je umrežen s brojnim DIH-ovima i EDIH-ovima iz država Europske unije te značajno doprinosi suradnji poslovnog sektora te akademske i znanstvene zajednice, jačanju kapaciteta, razvoju industrije i društva te vidljivosti Hrvatske na nacionalnoj, ali i europskoj razini.