29. 03. 2024.

Primjeri upotrebe računarstva visokih performansi (HPC)

Showcase 1: Računalna kemija + superračunalo = virtualni labos

Računalna kemija, potpomognuta računarstvom visokih performansi (HPC), predstavlja virtualni laboratorij unutar računala koji revolucionira istraživačke procese znanstvenika. Kroz tehniku poput molekulske dinamike, omogućuje detaljno razumijevanje ponašanja molekula u različitim uvjetima, ključno za napredak u farmaceutskoj industriji i razvoj novih lijekova. Primjena HPC-a skraćuje vrijeme potrebno za simulaciju molekulske dinamike koja traje satima na svega nekoliko minuta, što je ključno za ubrzanje istraživanja.

Superračunala u Sveučilišnom računskom centru Srce, pružaju ključnu infrastrukturu za izvođenje složenih simulacija i analiza velikih skupova podataka u razumnom vremenskom okviru. Ova računala omogućavaju industriji bržu obradu podataka, što ubrzava inovacijske procese i olakšava donošenje odluka. Srce ne samo što osigurava superračunalnu infrastrukturu, već također pruža podršku i edukaciju korisnicima, omogućujući im maksimalno iskorištavanje mogućnosti koje HPC pruža. Kroz specijalizirane radionice i redovnu interakciju sa stručnjacima, korisnici mogu nadograditi svoje vještine i optimizirati svoje istraživačke procese.

 

Showcase 2: Računalna dinamika fluida (CFD) predstavlja simulacije auta, aviona, požara i poplava

Računalna dinamika fluida (CFD) se koristi za rješavanje problema u različitim granama industrije i znanosti gdje se javljaju fluidi u gibanju, poput automobilske industrije, aerodinamike i strojarstva. Kao i u drugim područjima, tako je i u slučaju CFD simulacijskih slučajeva, sve pojave je moguće analizirati kroz različite eksperimentalne tehnike. Međutim, zbog destruktivne prirode požara, osim što provedba takvih eksperimenata može biti vrlo skupa može biti gotovo pa nemoguće ponoviti isti eksperiment. S obzirom na navedeno, globalni interes za računalno i numeričko modeliranje (požara) u zadnjim desetljećima raste. Sveučilišni računski centar Srce pruža računalnu snagu za izradu modela kroz svoje usluge za napredno računanje, što značajno skraćuje vrijeme potrebno za izračun ključnih varijabli poput temperature i brzine.

 

Showcase 3: Korištenje HPC-a u strojnom učenju za projekte umjetne inteligencije (AI SME)

Umjetna inteligencija (engl. Artificial Inteligence, AI) nalazi široku primjenu u različitim područjima istraživanja i industrije. Algoritmi iz područja imaju potrebu za velikom količinom računalnih resursa, pri čemu su najčešće koriste grafički procesori. Tvrtka specijalizirana za razvoj projekata iz područja AI zatražila je konzultacije s ekspertima iz Srca kako bi odredili optimalne HPC resurse i programsku okolinu za svoj projekt. Identificirana je  potreba za računalima visokih performansi za izvođenje zahtjevnih algoritama strojnog učenja te omogućena prilagodljiva programerska okolina koja podržava različite algoritme i omogućuje skalabilnost te učinkovito upravljanje podacima.

Osim za napredno računanje, dobili su podršku i u pristupu EuroHPC resursima. Kombinirajući potrebe tvrtke s ponuđenim opcijama, osigurano je optimalno okruženje za razvoj i implementaciju njihovih projekata iz područja umjetne inteligencije, uz stručnost i podršku Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu (Srce).